5 teknologier du skal glæde dig til

Teknologien ændrer verden

Når man kaster blikket på den teknologiske verden, er der mange ting som var utænkeligt for bare 10 år siden. Virtual reality, selvkørende biler, sociale mediers rolle, og droner. Listen over ting, som først har set dagens lys for nyligt er lang. Der er mange spændende nye teknologier, som fortsat vil ændre verden og forbedre menneskers velfærd.

Her er 5 af dem.

1. Selvkørende biler

Selvkørende biler findes allerede i dag. I løbet af få år vil vi se flere og flere selvkørende biler. I det danske folketing har man allerede åbnet op for at udføre forsøg med selvkørende biler.
Ifølge Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen kan selvkørende biler give vækst i samfundet, og ikke mindst give en mere sikker trafik for fodgængere, cyklister, passagerer og andre trafikanter. Læs mere om hele forsøget her: https://www.trm.dk/da/nyheder/2017/bred-opbakning-til-kontrollerede-forsoeg-med-selvkoerende-biler.

Ligesom biler revolutionerede det 20. århundrede, kommer selvkørende biler til at revolutionere det 21. århundrede.

Selvkørende biler vil ikke mindst ændre større byer radikalt.

I mange større byer i dag fylder parkeringspladser meget. Desuden er de fleste biler i byen parkerede og står stille. Selvkørende biler vil være kørende næsten hele tiden, eftersom man højst sandsynligt blot kan anmode om at blive samlet op af en bil med sin smartphone. Det vil reducere behovet for parkeringspladser, og åbne op for nye byområder i stedet.

Bilerne vil desuden kunne kommunikere med hinanden for at undgå trafikuheld, og du vil kunne bruge tiden i bilen på at arbejde, læse, eller bare hygge med vennerne.

2. Ren og bæredygtig energi

De seneste år har vi set flere politiske tiltag som skal bekæmpe klimaforandringerne. Én indsats har gået på, at reducerer efterspørgslen på energi. Men verdens energiforbrug er kun steget. Statistikken taler sit klare sprog: https://da.wikipedia.org/wiki/Verdens_energiforbrug

Til gengæld arbejder forskere, ingeniører og iværksættere benhårdt for at finde nye og smarte løsninger, som kan give verden energi på en renere og mere bæredygtig måde. Solceller og vindkraft er områder, hvor væksten skyder af sted. Det er ikke urealistisk, at disse en dag, vil være billigere og mere effektive, end fossile brændstoffer.

Den teknologiske udvikling inden for ren energi bliver omfavnet flere steder i verden. For eksempel i Indien, hvor man har et initiativ om at omdanne lufthavne så de kører på bæredygtig energi.

Amerikanske Tesla laver elbiler som man også ser flere og flere af herhjemme. Tesla installerer i øjeblikket elektriske ladestationer over hele verden. Du kan se hvor lige her: https://www.tesla.com/da_DK/supercharger

I Japan ser fremtiden for en mere bæredygtig energi umiddelbart lys ud. Her har man nu flere elektriske ladestationer end tankstationer.

Vores naboer mod syd, Tyskland, producerer så meget vedvarende energi, at de undertiden producerer mere end de kan bruge.

3. Virtual reality

Det er først for nyligt at computere er blevet så kraftfulde og stærke at de kan levere en behagelig og overbevisende oplevelse af virtual reality. Virksomheder som Facebook, Google, Apple og Microsoft investerer milliarder af dollars for at gøre virtual reality endnu bedre, mere komfortable og økonomisk overkommeligt. BRUGER

Mange tror, at virtual reality kun vil blive brugt til spil, men med tiden vil det blive brugt til mange former for aktiviteter. For eksempel kommer vi til at bruge virtual reality til at skabe, forme og designe 3-D objekter.

Vi kommer desuden til at bruge det til at mødes med venner og kolleger fra hele verden.

Nogle spår endda at virtual reality kan få en afgørende betydning for lægevidenskaben. Det kan for eksempel bruges til at behandle fobier, stress eller angst.

I årtier har virtual reality har været et vaskeægte drømmescenarie for science fiction fans. De næste par år, vil vi endelig se det som en almindelig del af vores liv.

4. Droner og flyvende biler

Du husker måske Dr. Emmett Browns legendariske replik fra kultfilmen Tilbage til fremtiden: ”Roads? Where we’re going we don’t need roads” (dansk: ”veje? Der hvor vi skal hen, har vi ikke brug for veje).

Og måske havde den kære og gale videnskabsmand ret – måske behøver vi ikke veje i fremtiden.

GPS-teknologien startede som en militær teknologi. I dag bruges den verden over af almindelig mennesker til at bede om et lift, finde vej og til at jage Pokémon.

Flyvende droner, som ikke behøver veje, startede også som en militær teknologi. I dag anvendes droner i stigende grad af en bred vifte forbruger, og til mere kommercielle foretag.

For eksempel bruges droner til at inspicere broer og kraftledninger, til at undersøge områder, der er ramt af naturkatastrofer, og mange andre kreative anvendelser som at bekæmpe krybskytteri.

I USA bygger Amazon og Google droner for at levere hverdagsartikler som rengøringsprodukter eller produkter til madlavningen.

Virksomheden Zipline bruger droner til at levere medicinske forsyninger til små landsbyer, der ligger så langt væk, at man ikke kan nå dem via veje. Du kan læse mere om Zipline på deres hjemmeside her http://www.flyzipline.com/

Og så til flyvende biler. Jo, den er god nok. Nye start-up-virksomheder ser dagens lys, hvis mission er at skabe flyvende biler. To af disse virksomheder er endda støttet af Larry Page, som er medstifter af Google. Hvis du vil læse mere om de virksomheder, der afprøver flyvende biler, kan du læse en artikel om det her: https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-09/welcome-to-larry-page-s-secret-flying-car-factories

Flyvende biler bruger den samme avancerede teknologi, der anvendes i droner, men er ikke store nok til at bære personer. Endnu.

5. Kunstig intelligens

Kunstig intelligens har gjort hurtige fremskridt i det sidste årti, på grund af nye algoritmer og massive stigninger i dataindsamling.

Kunstig intelligens kan anvendes inden for næsten hvilket som helst felt. Og eftersom kunstlig intelligens spreder sig hurtigt, og spreder sig ind i alle sektorer, er der også delte meninger om netop denne teknologi.

Nogle forskere er bekymret for, at kunstig intelligens vil gøre meget arbejde overflødigt, og derfor gøre mange mennesker arbejdsløse. Historien har vist, at selvom ny teknologi rent faktisk eliminerer jobs, så skaber teknologien også nye og bedre jobs.

For eksempel faldt antallet af typografjob, da computeren blev et almindeligt allemandseje. Men stigningen i job som grafiskdesigner har senere gjort op for det fald.

Hvordan den teknologiske udvikling udarter sig, er svært at spå om. Men de mange nye teknologier, som bliver bedre dag for dag, bliver uden tvivl spændende at holde øje med.